Deficit rozpočtu v októbri medzimesačne klesol o 120 miliónov

02.11.2012 Bratislava

Bratislava 2. novembra (TASR) - Štátny rozpočet SR dosiahol ku koncu októbra tohto roka deficit vo výške 2,466 miliardy eur, čo v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom predstavuje jeho zníženie o takmer 120 miliónov eur. Informovalo o tom dnes Ministerstvo financií (MF) SR.

Medziročne je však schodok vyšší o 125 miliónov eur. "Na uvedenom zhoršení sa podieľal hlavne nárast celkových výdavkov o 2,7 %, pri náraste celkových príjmov o 2,1 %," vysvetľuje rezort financií.

Celkové výdavky rozpočtu za prvých desať mesiacov sú o 2,448 miliardy eur nižšie v porovnaní s alikvotnou časťou výdavkov schváleného rozpočtu na tento rok. Príjmy v rovnakom období zaostávajú oproti alikvotnej časti o viac ako 1,852 miliardy eur. Rozpočet na rok 2012 schválený bývalou vládou počítal s rastom výdavkov oproti vlaňajšku o 13,2 % a rastom príjmov o 13,5 %.

"Úsporné opatrenia na jednotlivých ministerstvách a kapitolách rozpočtu sa pretavili do skutočnosti, že základné výdavky štátu sú za desať mesiacov o 567,64 milióna eur nižšie ako je plán rozpočtu na desať mesiacov tohto roka," konštatuje ministerstvo financií.

Daňové príjmy vykázali medziročný pokles o 59,3 milióna eur a ostatné príjmy rozpočtu zaznamenali výpadok 78,6 milióna eur. Celkovo však došlo k vyššiemu výberu príjmov oproti rovnakému obdobiu vlaňajška, a to najmä vďaka nárastu príjmov z dividend vo výške 360 miliónov eur.

Za rastom výdavkov štátneho rozpočtu v októbri stojí najmä nárast výdavkov na obsluhu štátneho dlhu, medziročne o takmer 200 miliónov eur, čo je však v súlade s predpokladmi rozpočtu. Prostriedky určené na spolufinancovanie projektov z eurofondov zaznamenali medziročnú úsporu 46,2 milióna eur. "Vyššie čerpanie je však zaznamenané na platbe do rozpočtu EÚ o 45,5 milióna eur. Na transfere Sociálnej poisťovni dochádza k medziročnej úspore výdavkov štátneho rozpočtu vo výške 112,3 milióna eur," dodáva rezort financií.
 

Vyberte región